divendres, 14 de març del 2014

Contenciós amb l' Administració en la tramitació d'expdients per infracció a la LLei de Protecció Animal



Les 101 entitats proteccionistes que configurem la CIPAC (Comissió Interlocutora de Protectores d'Animals de Catalunya) prendrem mesures legals contra l’incompliment sistemàtic, per part dels departaments jurídics de la Generalitat, de la Llei de Procediment Administratiu en la tramitació d'expedients administratius sancionadors per infracció de la Llei de Protecció Animal.

 
 

Tant la CIPAC com les entitats adherides de forma individual porten anys denunciant, davant l'Administració, actuacions que comporten greus infraccions de la Llei de Protecció Animal: gossos lligats les 24 hores del dia, vivint de forma habitual a balcons i celoberts –a més de 40°C sense ombra ni aigua, o a temperatures sota zero-; animals malalts que moren lentament sense rebre el tractament veterinari que els pertoca; cavalls famèlics abandonats a la seva sort en un tancat; animals de companyia sense identificar, centres il·legals, transaccions il·legals, instal·lacions il·legals que acullen desenes de gossos per criar, vendre o caçar…

Tot i que la majoria de denúncies s’acompanyen d’Actes d’agents de l'autoritat (Agents Rurals, Seprona i Mossos d’Esquadra) que demostren les infraccions - i tenint les entitats de protecció denunciants el títol de "col·laboradores de la Generalitat"- i després de tot l'esforç per aglutinar proves per part de protectores, testimonis i agents de l’autoritat, veiem impotents com aquest esforç queda en no res quan arriba a mans dels departaments jurídics dels serveis territorials de la Generalitat. Els expedients directament no es tramiten, moren per caducitat (pas del temps sense fer res), no es resolen les al·legacions, o no es tramiten les proves sol·licitades. Si finalment aconseguim una sanció, gairebé sempre és la mínima, tot i ser infractors reincidents.

Aquesta desídia i inacció de l'Administració és habitual i continuada en el temps. Ha estat denunciada per les protectores a la mateixa Generalitat i al Síndic de Greuges durant anys, sense que hagi canviat res. Denunciem que aquesta inactivitat provoca grans despeses per la gestió dels més de 40.000 animals abandonats a l'any a Catalunya. No entenem com els nostres representants polítics no fan res tot i el context de crisi en què vivim.

L'actuació de l'Administració no és ètica, no és moral, però sobretot exhibeix un incompliment sistemàtic de la Llei de Protecció Animal i de la Llei de Procediment Administratiu. Davant aquesta situació, les entitats de protecció animal hem decidit posar els fets en mans dels jutjats del Contenciós Administratiu, i ho fem amb la tranquil·litat d'haver intentat totes les vies possibles durant anys. Ara que decideixin els jutges, nosaltres hem de continuar recollint, acollint i atenent els 40.000 animals abandonats.